review: herders bed

review: herders bed

21 april 2023

 

Het komt niet vaak voor dat ik een samenwerking met een merk aanga. Voor Herders Bed maak ik graag een uitzondering.

 

Waarom? Omdat het in alles belichaamt hoe ik de wereld het liefste zou zien, terug naar: lokaal, regeneratief, circulair, waste-free, eerlijk, eeuwenoude tradities, wijsheden en ambachten erende en in totale verbinding met de aarde. De wollen dekbedden van Herders Bed omhelzen al dit en meer.

 

Herders Bed is een initiatief van schaapsherder Daniël die met zijn kudde Drentse heideschapen over de Utrechtse Heuvelrug wandelt. De schapen begrazen het landschap en onderhouden daarmee de natuur op traditionele en duurzame wijze. Het is mede door ruminants (grazers) zoals schapen dat er biodiversiteit en vruchtbaarheid, op het land en in de bodem, kan ontstaan. Ze tuinieren en bemesten. Ze dragen bij tot floreren.

 

Schapen moeten elk jaar geschoren worden. Nederland telt bijna 1 miljoen schapen die jaarlijks 1,5 miljoen kilo wol produceren. Helaas wordt 99% van deze wol vernietigd omdat het -door voorkeur voor fast fashion- niet meer in producten gebruikt wordt. Dit is voor mij de wereld op z’n kop. Dat het beste stoffen materiaal op aarde: wol, wat wij in Nederland in overvloed hebben, zo disrespectvol en oneervol -als afval- behandeld wordt.

 

Wol is zowel ademend en biologisch afbreekbaar. Het verwarmt in de winter en verkoelt in de zomer. Het is heilzaam voor de huid. Het geeft een teken van veiligheid en omhulling aan ons lichaam. Het hoeft , omdat het een beschermend laagje bevat, niet tot weinig gewassen te worden. Luchten is veelal voldoende. Wol groeit bij. Elk jaar is er een nieuwe ‘oogst’ die wij mogen ontvangen. Wol belichaamt daarmee overvloed, wederkerigheid en geborgenheid. En omdat het komt van schaapjes uit de buurt, belichaamt het lokaliteit. Het geeft je de boodschap: ‘jij bent op je plek, in het hier en nu.’ Ik kan me niks mooiers voorstellen.

 

Toen Joyce van Herders Bed mij benaderde aarzelde ik dan ook geen moment. Hieronder lees je mijn ervaring. Ik ben zo benieuwd naar die van jou!

 

Warme groetjes,

Kyra.

 

Deze review bevat een kortingcode. Voer KYRA10 in bij afrekenen en ontvang 10% korting op je aanschaf bij Herders Bed. Kortingscode geldig tm 14 mei 2023.

Voel je vrij deze post te delen met vrienden en familie, of op je favoriete (social) media platform.

 

herdersbed wollen dekbedden lokaal duurzaam

herdersbed wollen dekbedden lokaal duurzaam

 

REVIEW

 

INLEIDING

Een nieuw dekbed stond al een aantal jaren op mijn ‘verlanglijstje’. Het dekbed dat we hadden nam mijn man ‘mee’ toen we gingen samenwonen, zo’n 12 jaar geleden. Het was toen al niet nieuw. Omdat ik van mening was dat het beter is dat wat je hebt te gebruiken tot het op is en alleen waar nodig iets nieuws aan te schaffen, stelde ik het kiezen van een nieuw dekbed uit. Mijn kindjes sliepen heerlijk onder wollen dekbedjes, wij hadden nog een ouwe waarvan ik het materiaal niet kon achterhalen.

 

Toen ik hoorde dat Daniël, de herder van onze lokale schaapskudde, een fantastisch nieuw project -genaamd Herders Bed– was gestart, spitsten mijn oren zich meteen. Dit voelde als het ideale dekbed, een koop waar ik volledig achter kon staan. Ik ging aan de spaar. Niet veel later zag ik de winactie van Herders Bed op instagram, waar ik aan meedeed en enthousiast over deelde. Ik won niet, maar ontving niet veel later een mailtje van Joyce. Zij stelde een samenwerking met Herders Bed voor. Toen Joyce in ons buurtschap bleek te wonen, nodigde ik haar uit op de koffie. Een warm gesprek aan de keukentafel, met iemand uit mijn gemeenschap, over een product van een herder die ik persoonlijk ken, gemaakt van mijn lievelingsmateriaal WOL, geproduceerd door schaapjes die ik dagelijks zie grazen.

 

De cirkel was rond.

 

Ik doe besloot voor te stellen een barter te doen. Herders Bed zou mij een dekbed geven zodat ik het kon uitproberen en in ruil zou ik hen welverdiende (!) aandacht op mijn platform(en) geven. Ik stelde voor geen monetaire uitwisseling te doen. De ruil voelde voor mij eerlijk, passend en rond. Ruilen is een eeuwenoude methode van handelen en een mooie aanvulling op het betalen met centen. Het is passend bij mij als mens met focus op regeneratie en decentralisatie.

 

PRODUCT

Ik koos het 4 seizoens dekbed van Herders Bed in de maat 200 x 220 cm.

Dit dekbed bestaat uit een zomerdeel (200 gr/m2) en een herfst/lentedeel (500 gr/m2) dat samengevoegd kan worden tijdens de winter.

Warmteklasse van het zomerdeel is 4. Warmteklasse herfstdeel is 3. Samengevoegd is het warmteklasse 1.

 

MATERIALEN

De vulling van het dekbed is gemaakt van 100% zuiver duurzame scheerwol van Nederlandse heideschapen.

De tijk is gemaakt van 100% fijngeweven duurzaam geteeld katoen. (better cotton)

Het dekbed heeft het OEKO-TEX en het pure new wool keurmerk.

 

UITPAKKEN

En toen arriveerde het dekbed. Het werd geleverd in een prachtige canvas katoenen opbergtas met logo. Het eerste wat mij opviel was de maat. De tas met dekbed was groot. Daar moest wel een flink dekbed in schuilen! Toen ik de rits van de opbergtas opendeed kwam mij gelijk de zachte geur van schaapjes tegemoet. Het wollen dekbed rook echt naar hoe wol hoort te ruiken, niet overheersend maar op een frisse doch warme manier.

 

Veel van de wollen dekbedden die in Nederland beschikbaar zijn worden chemisch gereinigd. Dat zorgt ervoor dat de wol zijn heilzame kwaliteit, en dus ook geur, verliest. Zo zonde! Bij Herders Bed is dat zeker niet het geval. De wol komt van schaapjes die 365 dagen per jaar buiten grazen. Ze onderhouden daarmee de mooiste natuurgebieden die ons land te bieden heeft. Omdat de schapen in natuurgebieden grazen zijn er strikte regels wat er wel en niet mag. Zo mogen er geen chemicaliën op de schaapjes gebruikt worden. Dat maakt hun wollen vacht de meest pure die er is! De wol wordt vervolgens, volgens traditie, met het zuivere water van de beekjes en rivieren in de Ardennen gewassen om lokaal in Nederland tot dekbed gemaakt te worden.

 

Het tweede dat mij opviel was het gevoel van het materiaal. Het dekbed voelde ‘knapperig’ aan. Weet je wel, wanneer je je beddengoed net hebt gewassen en er de eerste avond in slaapt? Ook dat voelt knapperig en fris aan. Precies daar deed het dekbed mij aan denken. Dit is overigens wezenlijk anders dan bij andere wollen dekbedden. Die van onze dochters kochten we jaren geleden. Ze zijn van een ander merk en zal ik nooit als knapperig omschrijven. Ik vroeg mijn beleving ook na bij mijn man. Hij beaamde het en voegde toe dat het dekbed daardoor een moderner en meer luxe uitstraling heeft.

 

Zoals gezegd bestaat het dekbed uit twee delen, een zomer en een herfst (lente) deel. Beide hebben een ruitstiksel. In de winter voeg je de twee delen, middels een rits, samen waardoor een winter dekbed ontstaat. De rits van het Herders Bed dekbed is van kunststof gemaakt en zit alleen aan de zijkanten. Deze ‘verstopt’ zich als het ware in het dekbed waardoor je het met geen mogelijkheid voelt wanneer je in bed ligt.

 

Het winterdekbed voelde lekker vol en zwaar aan, zonder oncomfortabel te worden.

 

DUURZAME FEITJES – HERDERS BED

-Lokaal: wol van Nederlandse heideschapen die elke dag van het jaar in natuurgebieden grazen. In Nederland gemaakt.

-Regeneratief: de schapen bewerken en bemesten het land waardoor de bodem vruchtbaarder en de begroeiing (bio)diverser wordt.

-Circulair: wol is biologisch afbreekbaar.

-No waste: Herders Bed gebruikt dat wat nu massaal als afval wordt vernietigd en geeft het een eervolle en waardevolle bestemming.

-Duurzaam: de dekbedden van Herders Bed gaan 20 jaar mee en hoeven niet gewassen te worden. Luchten is voldoende.

-Puur natuur: de wol in de dekbedden van Herders Bed wordt niet chemisch gereinigd. Herders Bed werkt alleen samen met herders die geen chemicaliën gebruiken bij de bestrijding van parasieten en schimmels op de vachten van hun dieren.

-Ambachtelijk: ons land kent al meer dan 5000 jaar schaapskuddes en herders. Hun huidige bestaan houdt een stuk geschiedenis en toekomst in leven, vervuld van onschatbare waarde: vaardigheden, traditie en ambacht.

 

GEBRUIKEN

We probeerden het dekbed voor het eerst in de maand April, tijdens een ontluikende lente die relatief koud aanvoelde. De eerste nachten sliepen we onder het winter dekbed. Het dekbed voelde ‘knapperig’, dik en weelderig aan. Door de knapperigheid was het dekbed verfrissend. Door de wol voelde het tegelijk weldadig warm en omhullend. Ik vond het winterdekbed iets te warm voor deze tijd van het jaar dus gingen we na een paar dagen over naar het herfst deel, wat natuurlijk ook het lente deel is. Hierdoor werd het dekbed iets minder dik maar kreeg het precies de juiste warmte en omhulling voor dit seizoen.

 

Wat mij gelijk aan het gebruik opvalt: dat ik zoveel ‘droger’ wakker word. Per nacht verliest een mens zo’n liter aan vocht. Wol is uniek als materiaal. Het neemt 30% van zijn eigen gewicht in vocht op om het vervolgens weer aan de omgeving af te geven. Dons en Synthetische materialen doen dit niet. Die houden het vocht op de huid (dons) of vast in het materiaal (synthetisch). Dat verschil voelde ik meteen! Ik dacht de laatste jaren steeds dat ik last had van nachtzweten. Maar dat blijkt voornamelijk aan het materiaal van ons vorige dekbed te liggen. Door het wollen dekbed en de vochtregulerende werking daarvan slaap ik nog dieper en lekkerder. Echt een aha moment en een voorbeeld van: ‘had ik maar eerder…’ .

 

Herders Bed vult zelf nog aan dat door de vochtregulerende werking van wol schimmels en huisstofmijt geen kans krijgen zich in jouw dekbed te nestelen. Wol is hypoallergeen. Een aanrader wanneer je bekend bent met allergische symptomen.

 

NADELEN

Zoals je leest zijn er wat mij betreft een waterval aan voordelen waar het dit dekbed betreft. Maar zijn er ook nadelen? Ik kan namens mijzelf slechts een klein verbeterpuntje noemen en dat is de tijk. Duurzaam katoen van het better cotton initiative is natuurlijk een prachtige stap maar het aller liefst had ik deze van biologisch of bio regeneratief katoen gezien. Ik weet ook dat het ongelofelijk ingewikkeld is een dekbed als deze te maken. Een kleinschalig product waar zoveel kwaliteit, liefde en ambachtschap in zit en dat tegelijkertijd ook nog enigszins betaalbaar moet worden aangeboden. Dit wetende, en in ogenschouw nemende dat er echt geen regeneratiever dekbed in Nederland gemaakt wordt, valt het verbeterpuntje voor mij vrijwel weg.

 

Ik kan alleen maar ongelofelijk geïnspireerd en dankbaar zijn voor mensen en bedrijven als Herders Bed, die  circulaire regeneratie belichamen en durven concreet te maken. Deze andere manier van zijn en doen hebben we nodig. We kunnen die zelf belichamen en we kunnen met onze koopgedrag (onze energie = ons geld) die projecten steunen die de wereld vorm geven zoals we dat het liefste zouden willen zien.

 

Mocht je toe zijn aan het vervangen van je dekbed dan mag ik je bij deze een korting van 10% op de dekbedden van Herders Bed aanbieden. Gebruik code: KYRA10. Korting wordt berekent bij afrekenen en is geldig tm 14 mei 2023.

 

herders bed dekbed wol

herders bed wollendekbedden duurzaam

*Het 4 seizoens dekbed van Herders Bed is met zorg door Kyra uitgezocht, als onderdeel van een samenwerking tussen Kyra en Herders Bed. Het betreft hier een barter: het dekbed is in ruil voor foto’s en aandacht op haar platform(en) aan Kyra gegeven. Kyra verdient geen geld aan deze samenwerking: er is geen affiliate of percentage overeenkomst. De review over het dekbed is gebaseerd op de oprechte en persoonlijke mening van Kyra. Dank je wel voor het lezen!

All images by Kyra. at Kyra’s Kitchen. Except for the one of the flock of sheep, copyright Herders Bed. Copyright Kyra. on text and all other photos.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.